Faci planuri de vacanta? Care e primul lucru pe care il faci, atunci cand cauti o vacanta?

Mai jos gasesti un top 10 al celor mai logice lucruri, pe care ar trebui sa le iei in calcul, atunci cand alegi destinatia de vacanta.

1. Verifica pasapoartele! Indiferent ca alegi sa calatoresti in Europa sau pe orice alt continent, cel mai recomandat ar fi sa calatoresti cu pasaportul. Acesta trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara. Cum calculezi? Daca acum este luna martie si tu calatoresti in iunie, pasaportul ar trebui sa fie valabil cel putin pana in ianuarie anul viitor.

 

Imagine similară

2. Fa cateva copii ale pasaportului. Ia la tine o copie si lasa acasa sau la cineva de incredere (parinti, prieteni) o copie. Nu stii niciodata cand ai nevoie de ea. Eu mi-am pierdut pasaportul la Londra si, sincer, tare m-ar fi ajutat o copie a pasaportului pierdut!

3. Verifica daca ai nevoie de viza. De exemplu, calatoresti in Rodhos, Grecia. De la agentia de turism ti se propune o excursie optionala in Kusadasi. Pentru Grecia nu ai nevoie, nici de viza, nici de pasaport, dar pentru Turcia ai nevoie de pasaport si de viza care se aplica la intrarea in tara. La fel pentru Cipru. In partea europeana poti calatori cu pasaportul, dar daca vrei sa treci in Cipru de Nord, ai nevoie de pasaport si viza (se aplica la intrarea in tara). Despre alte contintente nu mai vorbim, pentru ca stim deja, viza este obligatorie, indiferent daca se aplica la intrarea in tara sau daca trebuie sa depui in avans o serie de documente la ambasada tarii respective din Romania.

Imagini pentru visa passport

4. Verifica ce sezon va fi cand ajungi tu la destinatie. De exemplu, te gandesti sa calatoresti in Cuba. Cel mai recomandat ar fi sa calatoresti in Cuba din decembrie pana la inceputul sezonului ploios – aprilie.

Imagini pentru raining maldive

5. Vaccinuri. Daca alegi orice destinatie din Africa, America Latina, Australia sau Asia, iti recomand sa citesti cu atentie ce vaccinuri sau pastile sa iei inainte de calatorie pentru a te feri de diverse boli. Verifica site-ul ambasadei tarii in care calatoresti, apoi mergi la medicul de familie!

6. Urmezi un tratament special? Daca esti sub tratament si medicul curant ti-a dat acordul sa calatoresti, asigura-te ca ai la tine atat documentele (iti sunt necesare la aeroport), cat si pastilele necesare.  Pune la indemana in bagajul de mana cateva pastile extra pentru situatii neprevazute (pierderea bagajului, furt din bagaj, etc.).

 

Imagine similară

7. Asigurare medicala. Indiferent in ce colt de lume doresti sa calatoresti, incheie o asigurare medicala. Nu stii niciodata cand ai nevoie de ea! Eu mi-am rupt piciorul stang in Thailanda. Cine crezi ca se astepta la asa ceva? Am alunecat pe o barca ce avea puntea din bambus. Efectul apa plus bambus = picioare rupte!

8. Bani, carduri, banca. Azi lucrurile s-au simplificat extrem de mult. Iti recomand sa iti instalezi aplicatiile Revolut sau Monzo, pentru a putea schimba bani la cursul bancii nationale din tara unde vei calatori si pentru a retrage bani de la bancomat fara a plati comisioane. Ai grija, totusi, la ce bancomat mergi, deoarece nu toate sunt fara comisioane. Daca doresti sa calatoresti cu cardul pe care il folosesti zilnic in Romania, informeaza banca ca vei calatori in perioada x si ca iti vei folosi cardul in tarile X, Y si Z. Asigura-te totusi ca ai si ceva cash la tine. Daca calatoresti in Republica Dominicana, de exemplu, nu uita sa iti pastrezi cativa dolari pentru a plati taxa de parasire a tarii, stiu, suna nebuneste, dar sunt tari care au taxa atat la intrarea in tara, cat si de iesire (taxa=viza).

 

Imagine similară

9. Internet, telefon si priza.

Internetul. Calatoresti in Japonia? Daca nu vrei sa iti vinzi casa pentru o conexiune banala la internet, te sfatuiesc sa iti cumperi din aeroport o cartela de internet. Te costa vreo 30 de dolari, dar poti tine legatura cu cei dragi.

Dar telefonul? Iti recomand sa te limitezi la internet, pretul per minut/apel costa in jur la 2 eur/minut, daca operatorul tau telefonic are omolog in Japonia. Ai grija la costurile per minut in orice tara ai calatori.

Si totusi, revenind la telefon, cum il incarci? In lume exista mai multe tipuri de priza si evident, voltajul poate fi diferit de la tara la tara. Indiferent de tara in care calatoresti, verifica voltajul si tipul de stecher.

 

Elektrische aansluiting illustratie. Verschillende type stopcontact set, vector geïsoleerde pictogram illustratie voor verschillende landpluggen. Premium Vector

10. Alcoolul din bagaj si alimente interzise.

Calatoresti in America si verisorul tau te-a rugat sa ii aduci niste zacusca si carnati? Transportul de alimente este interzis! Citeste cu atentie lista alimentelor interzise. Alcoolul este interzis in tarile arabe, dar poti totusi, sa transporti pana la 1 litru de alcool de persoana. Respecta regulile, daca nu vrei sa te intorci cu carnatii acasa!

Si in loc de incheiere, tu stii cand expira pasaportul tau?