Dupa 5 ani de studii in Turism (4 ani facultate, plus un an master), 14 ani lucrati in domeniu (10 ani in Bucuresti si 4 ani in Londra) si dupa cateva tentative de a renunta, va voi prezenta, mai jos, adevarata fata a ceea ce inseamana sa lucrezi in aceasta industrie, despre studii, joburi si salarii.
Ce studii sunt necesare pentru a lucra in aceasta industrie?

In principiu, ar trebui sa ai facultate plus master sau macar o scoala de un an (cel putin) unde sa inveti bazele turismului.

Desi in 3 ani de facultate plus 2 de master inveti si lucruri nefolositoare, eu personal iti garantez ca nu poti invata la cursul de 12 luni bazele turismului si nici nu vei avea o imagine clara asupra pietei sau ce ai vrea sa faci. In plus, o facultate iti ofera mai multe oportunitati. Poti valorifica studiile in acest domeniu in diferite departamente. Daca alegi doar un curs de “Agent de turism”, iti vei putea folosi cunostintele dobandite doar pe acest segment din industria Turismului.

Ah si sa nu uit: daca alegi un curs de cateva luni pentru “Manager Agentie de Turism”, si speri sa devii direct manager, zic sa te mai gandesti! Nu te imbata cu apa rece, gandeste-te serios la oportunitatile reale.

Stiu, toti tinerii vor sa sara niste etape si sa devina manageri.

Daca, totusi, acum te pregatesti pentru facultate si ai vrea sa urmezi o cariera in aceast domeniu, iti recomand sa studiezi putin ce inseamna industria aceasta, ce oportunitati ai, ce etape ale carierei ar urma, ce ai vrea sa faci in turism (booking – FIT, grupuri, serii, VIP, partea de productie, partea de management, transport, ticketing, ghidaj, agentie de turism, tour-operator, contractari, business travel ) etc.

Daca ai citit, te-ai documentat si inca mai vrei sa urmezi o cariera in turism, iti recomand una dintre urmatoarele universitati:

Bucuresti:

Universitatea Bucuresti – Facultatea de Geografie – sectia Turism

ASE – Facultatea de Business si Turism

Universitati particulare: Universitatea Romano-Americana – Facultatea de Economia Turismului Intern si International

Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir” – Facultatea de Management turistic si comercial.

Europa:
Finland , Imatra
Saimaa University of Applied Sciences – Bachelor in Tourism and Hospitality Management
Luxemburg
BBI Luxembourg – Bachelor Degree in International Hospitality and Tourism Management
Netherlands , Leeuwarden
NHL Stenden University of Applied Sciences – Bachelor in Tourism Management
France , Troyes
Groupe ESC Troyes in Champagne – Bachelor in Tourism, Leisure and Travel Management
Portugal , Porto
Universidade Portucalense – Bachelor in Tourism
Finland , Kajaani
Kajaani University of Applied Sciences – Bachelor’s Degree in Tourism
Austria , Krems an der Donau

IMC University of Applied Sciences Krems – Bachelor Tourism and Leisure Management

Czech Republic , Prague
University of Business in Prague – Bachelor in Tourism
Portugal , Tomar
Polytechnic Institute of Tomar – Bachelor in Tourism and Culture Management
Spain, Barcelona, Valencia
HTL – International School Of Hospitality Tourism & Languages – Bachelor in Hotel & Tourism Studies
Russia , Pyatigorsk
Pyatigorsk State University – Bachelor in Tourism
Turkey , Ankara
Bilkent University – Bachelor in Tourism and Hotel Management
Italy , Rimini
University of Bologna – Bachelor in Economics of Tourism: International Tourism and Leisure Industries (Italy)
Ireland , Galway , Westport
Galway-Mayo Institute of Technology (GMIT) – Bachelor in Tourism Management
France , Paris
CMH – European Bachelor in International Hotel & Tourism Management

 

 

Ordinea institutiilor este aleatorie. Cu siguranta mai exista si alte universitati. Nu am inclus aici UK, tarile din sudul Europei, tarile Baltice si nici prea multe universitati din tarile Nordice.
Indiferent ca alegi o universitate din Romania sau una din Europa, iti recomand sa citesti cu atentie programa. Alege universitatile care au o programa actualizata si cu aplicatii reale in viata de zi cu zi.
Foarte important: daca aplici pentru o bursa in Europa, ai grija la costurile reale ale bursei. Sunt institutii care ofera burse, dar trebuie sa rambursezi suma integrala, daca salariul tau depaseste un prag impus de universitate/institutie.
Indiferent unde alegi sa studiezi, pune-ti la punct engleza, incearca sa practici in fiecare zi, sa intelegi orice accent (indian, scotian, american etc) si scapa de accentul romano-rusesc, cu care noi, romanii, ne-am nascut si de aaa-ul nostru clasic. Invata si germana, franceza, spaniola sau orice alta limba vorbita world wide (chineza, de exemplu). O limba rara, gen greaca sau rusa, ti-ar putea aduce un mare plus salarial. Nici nu stii cat iti va fi de folositor sa stii a doua limba straina.
Tot referitor la studii, sa nu te miri cand te vei angaja pe aceeasi pozitie cu alti colegi care nu au studii (poate nici BAC-ul nu l-au luat), sau in cazul in care lucrezi in Londra, Paris, Amsterdam, vei avea colegi veniti din coffee shop, fara studii, dar cu o mare dorinta de a sari etape importante in pregatirea lor generala. Cel mai grav si frustrant din toata povestea asta este faptul ca angajatorii incurajeaza acest fenomen si nu tin cont de studii sau ofera acelasi salariu, indiferent de studii. Acest lucru m-a facut de multe ori sa regret ca am ales sa studiez si sa lucrez in Turism.
Trecand peste toate astea, daca ai fost ambitios si constant si ai capatat deja cativa ani de experienta in aceasta industrie, vei avea sansa sa mergi in infotripuri, sa vezi destinatii noi, sa calatoresti cu diferite tipuri de transport, sa vezi poate cele mai faimoase hoteluri din lume. Per total, vei trai pe pielea ta ce vor experimenta turistii tai in vacante. Asta daca ai un manager suficient de smart, cat sa inteleaga ca doar asa vei putea prezenta/vinde mai bine un pachet turistic sau o destinatie. Doar asa vei putea oferi un sfat pertinent, atunci cand clientul tau nu stie daca sa aleaga intre hotelul x si hotelul y.

Citeste aici continuarea articolului.