In ultimii ani am fost bombardati de city break-uri. Stiu, auzi la tot pasul “- Am fost in city beak la Paris/ Roma si a fost super ieftin”. Dar oare ce inseamna ieftin?

 

Toata lumea prezinta city breakurile ca fiind cele mai ieftine vacante si evident, extrem de accesibile.

Hai sa facem mai jos un calcul simplu si realist despre cat ar costa un city break in realitate. Nu voi lua in calcul un oras anume dar ca idee am in cap Paris, Roma, Viena sau orice capitala din Europa centrala si de Vest.

 •  Super oferta biletul de avion costa 15 eur cu Wizz Air sau Ryan Air. Blue Air nu intra in categoria asta, ei sunt prea scumpi!
 • Bagajul de mana (nu mai este inclus in tarif la nici un low cost de vreo 6 luni)~ 10 eur/ sens (Troller de 55 × 40 × 23 cm garantat în cabină – maxim 10 kg).
 • cazarea 30 eur de persoana pe noapte x 3 nopti/ breakfast included. Hotel decent, 3*, putin mai spre periferie.

Total 125 eur. Hmm, cu banii astia nici la Busteni nu te poti duce. Total de acord, costurile sunt mici la cazare si avion dar hai sa adaugam:

 • taxi pana la aeroport 50 de lei (10 eur), aici vom lua in calcul si returul, asta in cazul in care nu calatoresti singur/a.
 • transportul de la aeroport la hotel alti 10 eur/persoana/sens.
 • Mancarea costa cam 20 de eur de persoana la un restaurant decent si fara pera mari pretentii, un singur fel de mancare si o bautura (daca nu alegi fast food-ul), inmultit cu macar cu doua mese la restaurant in toate cele 4 zile.
 • transportul, presupunand ca vei alege transportul in comun, luam in calcul maxim 7.5 eur pe zi/persoana x doar 3 zile, o zi se presupune ca nu mai cheltui bani pe transport.
 • Cipsuri, ciocolata, un sandwich, apa sau alte licori si ceva local de la supermarketul din colt – 20 eur per total
 • Suveniruri sau magneti (cel mai ieftin suvenir) pentru familie, colegi, rude si prieteni – zicem un 10 eur asa de rusine dar aici situatia poate scapa de sub control grav. In medie cu 10 eur ai putea sa iei cei mai urati magneti la 1 eur sau 5 magneti mai frumosi.
 • intrari la obiective turistice ca doar de aia te-ai dus in city break. Luam in calcul doar 3 muzee de 15 eur/persoana, pentru restul timpului cauta si tu ceva gratis (parcuri, catedrale sau pur si simplu bulevarde celebre, daca nu ai bani de Chanel, il poti consider muzeu)!
 • cafeaua de la Starbucks, Costa Coffee si briosele de la Paul si gofrele sau inghetata  – zicem doar 15 eur per total. Oricum fara ele nu ies pozele OK, e ca si cum nu ai avea amintiri din vacanta!

Zic totusi sa ne oprim aici cu cheltuielile. Ati observat ca nici macar nu am luat in calcul cheltuieli neprevazute, pierdut ultimul bus la aeroport si luat taxi sau teapa la schimbul valutar (traim in secolul 21, ce naiba!).

Total  297.50 eur de persoana pentru 4 zile/3 nopti, adica un city break.

Mergi cu iubitul/iubita, sotul/sotia? Inmulteste cu doi.

Ce zici, cat de ieftin este un city break?