In ultimii doi ani am calatorit de doua ori in Japonia, in doua sezoane diferite. Despre cat de fascinanta este Japonia, nu mai are rost sa iti spun. Am convingerea ca stii deja. Azi insa nu voi povesti despre Japonia, ci doar despre Acvariul din Osaka.

Inainte de a iti povesti despre acest loc fascinant, as vrea sa mentionez ca am mai vizitat urmatoarele acvarii din lumea larga:

 • Dubai (The Dubai Aquarium, The Lost Chambers Aquarium, includ aici si Nathan Outlaw at Al Mahara – Burj Al Arab, desi este doar un restaurant),
 • Genova (Acquario di Genoa),
 • Singapore (S.E.A. Aquarium),
 • Londra (Acvariul Sea Life),
 • Lisabona (Ocenario),
 • Sevilla (Acuario Sevilla).

Dupa cele mai sus enumerate iti pot spune pe cuvand ca Acvariul din Osaka este cel mai mare si cel mai spectaculos si dupa cum spun masuratorile, in top 20 cele mai mari acvarii in lume.

Cum ajungi aici: Din orice parte a orasului ai veni, acvariul este foarte usor accesibil cu trenul pana la statia Osakako si apoi ai de mers pe jos ~ 10 minute. Noi am folosit JR passurile, inclusiv in orase.

Situat in sectorul Minato (Minato-Ku), pe malul golfului Osaka (cu iesire la Osaka Bay), acvariul are ca tematica Oceanul Pacific.

Acvariul are doua mari sectoare:

– Cercul de Foc (zona vulcanica)

– Cercul de viata (zona cu concentratie si diversitate biologica din ocean)

si are 16 expozitii permanente:

 • Aqua gate
 • Japan forest
 • Aleutian Island
 • Monterey Bay
 • Gulf of Panama
 • Ecuador Rain Forest
 • Antartctica
 • Tasman Sea
 • Great Barrier Reef
 • Pacific Ocean
 • Seto Inland Sea
 • Seasonal Exhibits
 • Coast of Chile
 • Cook Strait
 • Japan Deep
 • Jellyfish

Imagine similară

Acvariul insumeaza un numar de 620 de specii din care 500 sunt pesti (peste 32 de mii de pesti si mamifere) si 120 sunt de plante. Totul se desfasoara pe 8 etaje. Bazinul central masoara 9 metri adancime, 34 de metri latime si are o capacitate de 5400 tone de apa. O scara circulara urmareste pereti de sticla acrilica de pana la jumatate de metru grosime si inconjoara acvariul pentru a putea fi in vazut in toata splendoarea sa.

Acvariul a fost proiectat de arhitectul Peter Chermayeff, acelasi arhitect care a proiectat si Oceanario din Lisabona si cuprinde 16 expozitii permanente desfasurate pe 27 de acvarii, insumand un total de 11 000 tone de apa. Cum am spus mai sus, numai bazinul central are capacitatea de 5400 de tone de apa.

Kaiyukan este amenajat in asa fel incat sa reprezinte toate ecosistemele pornind de la raurile din Japonia pana la ecosistemele inghetatei Antarctica.

 

Vizita incepe  de la etajul al treilea prin tunelul “Fish Passage – Aqua Gate” si continua catre etajul al optulea. Vizita se termina cu “Nihon no Mori (sau Padurea Japoneza)”. De aici vizita continua cu 14 acvarii micute aranjate in spirala.

Imagine similară

Acvariul acopera 10 regiuni din Cercul de Foc. Aici poti vedea pesti si mamifere migratoare precum: Yuu-Chan (balena-rechin), rechini, calcani si stavrizi.

Imagini pentru Cercul de Foc

 

Urmeaza zona “Aleutian Island” unde am vazut vidrele de mare care se scalda toata ziua.

Ea este Pata si tocmai a aniversat 21 de ani!

Imagine similară

In aceeasi zona se afla si meduzele, zona se numeste “Floating Jellyfish”.

Ultima zona din acvariu este “New Interactive Area”. Aceasta a fost lansata in 2013 si este un deliciu pentru orice varsta.
New Interactive Area se imparte in trei subdiviziuni: Arctic area, Falkland area si Maldive area.
In zona Arctica am avut ocazia sa privim focile de foarte aproape prin “burtile de sticla” ce coboara din tavan. Aproape ca iti vine sa ridici mana sa le mangai pe burta. Tavanul este extrem de jos in aceasta zona.
monterey-bay-osaka-aquarium
Tot aici am simtit si frigul arctic si un miros puternic de ger, gheata, pinguinii si alte vietati. Si cum spuneam despre miros, hopa si pinguinii. In zona Insulelor Falkland, am vazut pinguinii rockhopper sau pinguinii saritori. Ei au un tratament special, au un bazin propriu si un o zona inghetata unde isi pot face siesta. Zona inghetata este descoperita si ei pot veni foarte aproape de marginea de sticla, dar, totusi, nu ii poti atinge.

Ei sunt pinguinii rockhoppe, au mai multi frati, dar nu toti au stat la poza!

 

Si dupa atata frig urmeaza zona Maldive. In aceasta zona am putut atinge la propriu rechinii si rays sau pe romaneste, un fel de pisica de mare (Batoidea – subcategorie de peste cartilaginos).

Am mai avut o astfel de experienta in Singapore, dar acolo am putut atinge doar pesti foarte mici si pisici de mare.

 

Timp de vizita:
Vizita la acest acvariu este practic o incursiune in inima Oceanului Pacific. Noi am petrecut mai mult de 4 ore aici si am mai fi stat, dar dupa acvariu am mers la Tempozan Ferris, un fel de London Eye cu cabine mai mici si podele transparente. Nu toate cabinele au podea transparenta, doar cabinele albe.
tempozan-ferris-wheel-osaka-day
Daca ajungi in Osaka iti recomand sa adaugi pe lista scurta acest acvariu. Iti recomand sa mergi dimineata si sa vezi tot ce se poate vedea aici – vezi harta.
– Legoland
– Tempozan Ferris
– WheelDiamond Point (Osaka Port)
– Petting Zoo (Tempozan Anipa)
– Street Performance (sunt diversi performeri care fac spectacole de magie, iluzionism, dansatori etc.)
– Tempozan Marketplace.
Evita zilele de week-end, indiferent daca e vara sau iarna. Japonezii sunt oameni cu inclinatie catre cultura, arta si biodiversitate. In week-end este mereu aglomerat si copiii sunt efectiv lipiti de vitrinele imense ale acvariului.
Tips
Daca intri la acvariu dupa orele 16:00, poti vedea pestii atat in mod de zi, cat si in mod de noapte.